Sändnings- och produktionsbolaget ESEN eSports AB (ESEN) meddelar idag att de startar den tredje säsongen av Svenska Eracingligan den 26 augusti samt lanserar en ny europeisk eracingliga. ESEN Studio ansvarar för båda rättigheterna och kommer producera sändningarna och hantera samarbeten, annonsörer, sponsorer och partners i bägge ligorna.

Nytt för hösten är expansionen till en europeisk liga; European Eracing League.
Denna liga kommer att vara en elitserie för inbjudna europeiska elitförare som kommer att pågå parallellt med Svenska Eracingligan. I den Svenska Eracingligan införs ett antal förändringar. Bland annat förlängs ligan till en lång höstsäsong och införlivar de populära GT3-bilarna i en egen klass. I Nascarserien byter man till den nya uppgraderade Next Gen-modellen. En förändring som kommer öppna upp för fler nya förare då köregenskaperna förbättras radikalt.

– ESEN har byggt upp Svensk Eracing och den Svenska Eracingligan tillsammans med FORS in Racing. Sedan start har vi sett en mycket positiv utveckling för eracing med ett stort engagemang från förare, tittare och community. Detta har varit otroligt roligt och spännande att vara en del av. Det är i Svenska Eracingligan som Sveriges bästa förare får chansen att träffas och utvecklas.Extra spännande i höst är lanseringen av European Eracing League, en satsning som öppnar upp för en ny tittarbas och nya internationella samarbeten. Det här känns mycket lovande! säger Johan Grape i en kommentar.

Båda ligorna innebär intäkter av mindre betydelse för ESEN. Det viktiga är det strategiska värde som det innebär för ESEN att vara en del av att bygga svensk och europeisk eracing och positionera ESEN som en marknadsledande aktör inom elektronisk bilsport.

Om Svenska Eracingligan

Svenska EracingLigan (SEL) har på kort tid blivit Sveriges största racingliga inom virtuell bilsport även kallad simracing. Varje säsong når den tusentals bilsportintresserade genom onlinepublicering och streamade livesändingar på Facebook, Youtube och Twitch. Under våren 2021 genererade Svensk Eracing över 240.000 videovisningar online.